jeudi 20 juin 2013

Pitkä kotimatkakertomus..
Hi there!
Long time no see! Pahoittelut siitä.
Ihana Suomi-loma oli ja meni, nyt takaisin, tällä hetkellä tuulisessa ja sateisessa, Ranskassa..
Paluumatkasta tulikin sit vähemmän leppoisa kiitos Euroopan lentokenttälakkojen..

Tiistai-iltana olin kotona katsonut että mun lento Helsingistä Amsterdamin kautta Toulouseen olikin vaihdettu, koska Amsterdam-Toulouse lento oli peruttu Ranskan lennonjohtajien lakkoilun takia.. Uudeksi reitiksi oli valittu Hki-Roma-Toulouse.

Keskiviikkona 12.6. lähdettiin iskän kanssa ajelemaan Naantalista kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Helsingissä lento myöhästyikin koneen vaihdon takia ja 4 matkustajaa joutui lähtemään Roomaan pari tuntia myöhemmin Prahan kautta.. hienoa Finnair!

Lento sujui ihan mukavasti, ja Roomassa oltiin n. 10 minuuttia myöhässä. Perillä mulle kuitenkin kävi ilmi, että myös Rooma-Toulouse lento oli peruuttu.. Siinä paniikissa kyselin lentokenttähenkilökunnalta, että mihin mennä ja mitä tehdä.. Sain vaihtelevia vastauksia ja lopulta menin odottelemaan matkalaukkuani muiden mukana, laukkua, jonka määränpääksi oli kirjattu Toulouse, ei Rooma.. No, eipä sitä tietenkään siellä hihnalla näkynyt, ja mut opastettiin ottamaan selvää siitä Toulousen lennosta ja siitä, miten pääsisin vihdoin Ranskaan..

Alitalian tiskillä mua avusti vaihteeksi oikein mukava nainen. Aluksi hän lupasi mulle lennot seuraavaksi päiväksi, mutta selitin, ettei se olis mahdollista, sillä mun työt alkaisi jo muutaman päivän kuluttua ja Ranskaan oli päästävä! Pariisin lennot oli tiukalla, kiitos lakkoilun ja ehdotin jospa lentoja löytyis vaikka Pohjois-Espanjaan.. Kaikki lennot siis Bordeaux'hon, Toulouseen, Lyoniin ja Nizzaan sekä osa Pariisin lennoistakin oli peruttu..

Lopulta tää ystävällinen virkailija saikin kuin saikin mulle paikan iltapäivän Pariisin lennolle. Mulle löyty lento myös Pariisista Bordeaux'hon, mutta vasta myöhään illalla. Otin liput vastaan, eikä kuluja onneksi tullut.

Seuraava missio oli laukun löytäminen. Sama virkailija kertoi mulle minne mennä, mutten heti löytäny kyseistä paikkaa, koska se olikin eri terminaalissa. Jälleen kerran mua juoksutettiin edestakasin terminaalien väliä, kunnes löysin oikean matkalaukkunauhan nro 16 ja siellähän se laukku oli. Huh!

Aikaa lentoon oli muutama tunti, ja katselin varmuuden vuoksi vielä junia Pariisista Bordeaux'hon. Yks järkevä juna löytyi, puoltoist tuntia lennon saapumisajan jälkeen, joka olis myös samoihin aikoihin Bordeaux'ssa kuin Pariisista lähtevä lentokin, mutta tulis maksamaan 55 euroa. Päätin tarkastaa sen Pariisi-Bordeaux lennon tilan ja kuinka ollakaan, sekin oli tietysti peruttu. Ostin siis junalipun ja jäin odottelemaan lentoa.

Matkalaukkujen drop off -pisteellä jonotin taas väärässä jonossa, ja lisäksi italialaisten palvelu oli jokseenkin hidasta.. Ehdin kuitenkin lennolle ja pääsin turvatarkastuksessa jonon ohi, kiitos Premium -lipun, jonka mukava virkailija oli mulle hankkinut.

Siinä lentoa odotellessa, huomasin että kentällä myytiin myös oikeeta italaialaista gelatoa! Pitihän mun yks jätski saada, ku olin kerran Roomaan asti tullut! Nautin jätskiä ja odotin lennolle pääsyä.. ja siinähän taas kesti. Konetta alettiin lastaamaan noin puoltuntia aikataulusta jäljessä ja taas pääsin onnekseni ihmisjoukkojen ohi jonottamatta..

Koneessa menikin sitten reilu tunti ennen ku päästiin lähtemään. Tämän lisäksi meille ei pahemmin selitelty mistä viivästely johtui.. lakoista luultavimmin. Kun viimein päästiin lähtemään, olin varma, että myöhästyisin junasta. Panikoin jo että jäisin jumiin Pariisiin, koska kyseinen juna oli viimeinen, joka sinä päivänä lähtisi Roissyn kentältä ja seuraavaksi päiväksi ennustettiin rautatieyhtiö SNCF:n lakkoa.. Ranskalaiset ja niiden lakot ! ! !

Edes koneen lähdettyä miehistö ei mitenkään noteerannut sitä, että oltiin tunnin myöhässä aikataulusta... Pieni pahoittelu tai anteekspyyntö olis ollu kyllä paikallaan, vaikka vika ei ehkä ollutkaan heissä. Matkaa onneksi piristi kohtalotoverini, ranskalainen pariskunta, jonka lento oli pitänyt olla jo edellisenä päivänä! Lisäksi lennettiin yli huikeiden Alppien!!! Jotain iloa sentään Roomaan menosta: gelatoa ja Alppinäkymät..

Kun vihdoin päästiin Pariisiin, mulla oli about kaksikymmentä minuuttia aikaa saada laukku ruumasta, juosta Roissyn rautatieasemalle, tulostaa lippu ja hypätä junaan! Juoksin ensimmäisenä ulos koneesta matkatavarahihnoille, mutta siellähän luki, että laukkujen palautus alkaisi klo 18:06, kun mun juna oli jo 18:09!! Olin varma, etten ikinä ehtisi junaan ajoissa. Mutta laukut alkoivatkin lipua hihnalle jo hieman aikaisemmin ja mun laukku oli kuin ihmeen kaupalla kolmas joka ilmeistyi näkyviin: siispä laukku mukaan, reppu selkään, käsilaukku olalle ja juoksuksi!

Oltiin onneksi saavuttu samaan terminaaliin nro 2, jossa myös rautatieasema sijaitsee. Perillä löysin vihdoin vapaan lippuautomaatin ja sain lippuni tulostettua kun näytön kello näytti jo 18:08! Tähän täytynee lisätä, että Ranskan nopeat TGV -junat edellyttää, että niihin noustaan vähintää pari minuuttia ennen lähtöä, sillä sen jälkeen junaan pääsy ei enää ole taattu.. Niimpä SYÖKSYIN alas rullaportaita, tutuille raiteille, koska sitä kyseistä junaa ei enää näkynyt aikataulunäytöillä. Osuin onneksi oikeaan, juuri kun junan ovi oli sulkeutumassa. Se sama ovi ei enää auennut, mutta kauempana konduktööri huusi, että täältä vielä pääsee kyytiin. Juoksin ja ehdin juuri ja juuri junaan, viimeisenä matkustajana.

Miten onnellinen ja helpottunut voi ihminen olla!
Kaiken kukkuraksi olin rättiväsynyt matkustamisesta, kaikesta juoksemisesta ja ressaamisesta, hiestä märkä ja hirmu nälkäinen.. Mars kohti junan ravintolaa!

Loppumatkasta juttelin vielä turkkilaisen pojan kanssa, jonka nimen jo unohdin. Poika oli tullut samalla lennolla Roomasta ison lentäjänlaukkunsa kanssa, mutta hän oli ehtinyt hyvin junaan... Miten, sitä en tiedä, mutta todennäköisesti pojalla ei ollut lippua lainkaan, muuta selitystä en keksi.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, junassa olin matkalla kohti koti-Bordeaux'ta. Perillä oltiin juuri ennen ilta yhtätoista, ja koko reissuun multa meni kaiken kaikkiaan 20 tuntia. Mikä reissu, täytynee todeta, mutta kerta se on ensimmäinenkin kun tulee säätöä lentojen kanssa.

Tulipas pitkä sepostus, toivottavasti joku jaksoin sen loppuun asti lukea :D
Lupaan pian laittaa uutta postausta Suomesta, Pyreneiden reissusta ja tän hetken työkuvioista. Ehkäpä koko Ranskan kattavasta musiikkijuhlasta eli Fête de la Musique'sta tai Juhannuksesta!

Siihen asti,
A+

Iida

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire